Tradycyjny Sad

Uczniowie naszej szkoły przystąpili do trzeciej edycji projektu „Tradycyjny sad”. Jest to ogólnopolski projekt edukacyjny organizowany przez Fundację Banku Ochrony Środowiska z myślą o zachowaniu różnorodności biologicznej Polski i zdrowiu społeczeństwa. Projekt polega na poznaniu sadowniczego dziedzictwa polskich ziem i restytucji starych odmian drzew w formie szkolnego mini sadu składającego się z co najmniej 5 drzew sadzonych swobodnie na ogólnodostępnym terenie. W tym roku projekt zakłada zasadzenie śliw. Śliwy, tak jak i jabłonie towarzyszyły człowiekowi od niepamiętnych czasów. Pierwsze ślady obecności śliw pochodzą z okresu neolitu, epoki brązu i żelaza. Uważa się, że prekursorami w uprawie śliw byli Grecy i Rzymianie. Pierwsze wzmianki w literaturze dotyczące śliw można znaleźć w dziełach Wirgiljusza i Pliniusza, a pierwsze opisy odmian pochodzą już z XVI wieku. Po koniec XIX wieku w Europie znanych było już około 400 odmian. Śliwki oprócz niewątpliwych walorów smakowych posiadują duże właściwości odżywcze. Są bardzo bogate w błonnik, szczególnie owoce suszone, które spowalniają wchłanianie cukru, co powoduje większe spalanie tłuszczu. Inną bardzo ważną zaletą śliwek jest to, że hamują wchłanianie przez organizm cholesterolu.